Svenskt medborgarskap

Flytta till Sverige och stanna i Sverige


Vi är experter på migrationsfrågor och brinner för mänskliga rättigheter. 

SVENSKT MEDBORGARSKAP


Vill du bli svensk medborgare? 



Medborgarskap i Sverige innebär specifika rättigheter, skyldigheter, skydd och förmåner i Sverige.


När du har fått ditt permanenta uppehållstillstånd kan du vara redo att ansöka om svenskt medborgarskap.


Ring oss på 08 - 551 08 590 för omedelbar vägledning och hjälp. Vi finns här för att hjälpa dig personligen via möte på vårt kontor, telefon eller online.

Hello world
Hello world

ANHÖRIGINVANDRING


Vill du återförenas med din fru eller man?



Om du vill att en familjemedlem som är medborgare i ett land utanför EU ska flytta till dig i Sverige den personen uppehållstillstånd. Personen kan få uppehållstillstånd om ni är gifta, har ingått partnerskap eller tidigare har varit sambos. Du behöver vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd, permanent uppehållsrätt, permanent uppehållskort eller ha tidsbegränsat uppehållstillstånd som flykting, som alternativt skydds-behövande, på grund av verkställighetshinder eller på grund av särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter.


Det finns ett ålderskrav. Du och din familjemedlem måste vara över 18 år för att du ska kunna få ett uppehållstillstånd i Sverige.


BEHOV AV SKYDD


Vill du söka asyl i Sverige? 


Att söka asyl innebär att man ansöker om skydd i ett annat land på grund av förföljelse, krig, naturkatastrofer eller andra allvarliga situationer som gör att man inte kan stanna kvar i sitt hemland.


För att söka asyl måste man befinna sig i det land där man önskar söka skydd. I Sverige är Migrationsverket den myndighet som ansvarar för asylprocessen. För att få asyl i Sverige krävs det att man har en välgrundad rädsla för förföljelse eller riskerar allvarliga övergrepp i sitt hemland på grund av exempelvis ras, religion, politisk åsikt eller sexuell läggning. Man måste också visa att man inte kan få skydd i något annat land än Sverige.


För att ansöka om asyl i Sverige ska man kontakta Migrationsverket och lämna in en asylansökan. Efter att ansökan har lämnats in kommer man att genomgå en asylprocess där ens ansökan kommer att granskas och utvärderas. Under processen kan man få hjälp av ett offentligt biträde som du inte behöver betala för, olika organisationer och myndigheter som erbjuder stöd och rådgivning.


Det är viktigt att betona att en asylansökan inte alltid leder till beviljande av asyl. Asylprocessen kan vara lång och komplex och det kan ta tid innan man får besked om man beviljas asyl eller inte. Om ansökan avslås finns möjlighet att överklaga beslutet till migrationsdomstolen.



Ring oss på 08 - 551 08 590 för att veta mer om att söka asyl. Vi finns här för att hjälpa dig personligen via möte på vårt kontor, telefon eller online.


FÅTT AVSLAG PÅ ASYLANSÖKAN


Måste du stanna i Sverige ändå? 


Verkställighetshinder asyl är ett begrepp inom migrationsrätt som avser en situation där en person som har fått avslag på sin asylansökan ändå inte kan utvisas från landet på grund av vissa omständigheter. Detta kan exempelvis bero på att personen riskerar att utsättas för allvarliga övergrepp eller förföljelse i sitt hemland.


Verkställighetshinder kan också uppstå om det inte finns någon säker transport till personens hemland eller om det finns andra hinder som förhindrar att personen utvisas.

När det finns ett verkställighetshinder kan det innebära att personen tillfälligt eller permanent får stanna kvar i landet och kan ansöka om uppehållstillstånd på andra grunder än asyl, till exempel på grund av skyddsskäl.


Det är viktigt att notera att det finns strikta regler och krav för att en person ska anses ha verkställighetshinder asyl och att det är upp till migrationsmyndigheterna att avgöra om sådana hinder föreligger.


Det kan vara en komplicerad process att ansöka om uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder, och det är därför viktigt att du tar hjälp av en kvalificerad juridisk rådgivare eller advokat för att få den hjälp och det stöd du behöver.



BEVILJATS UPPEHÅLLSTILLSTÅND 


Jag har ett uppehållstillstånd men vill resa till mitt hemland och bo där 


Frivillig återvandring är när människor frivilligt väljer att återvända till sina ursprungsländer eller tidigare hemländer. Det kan bero på olika skäl, som att de kanske inte längre känner sig hemma eller trivs i det land de bor i, eller att de vill återförenas med sin familj och sina rötter. Det är ett beslut som tas av individen själv och görs utan tvång eller påtryckningar från myndigheter eller andra.


Frivillig återvandring är en känslig och komplex fråga som kräver individuell och noggrann behandling för varje person som överväger denna livsförändrande beslut.


Människor som väljer frivillig återvandring kan få stöd och hjälp för att kunna göra övergången smidigare och enklare. Vi på juristbyrån som arbetar med frivillig återvandring har som huvudsakligt syfte att bistå och stödja individer som frivilligt vill återvända till sina ursprungsländer eller tidigare hemländer. Vårt arbete involverar olika aspekter och rättsliga frågor som kan uppstå i samband med återvandringen. Här är några av de saker som en juristbyrån kan göra inom området:


  • Rådgivning: Juristbyrån kan ge rådgivning och information till personer som överväger frivillig återvandring. De kan förklara vilka rättigheter och skyldigheter som gäller vid återvandring och ge en översikt över de juridiska processerna som kan vara inblandade


  • Migrationsfrågor: Juristyrån kan hjälpa med migrationsfrågor, inklusive ansökningsprocessen för visum eller andra nödvändiga dokumentationer för att kunna återvända till det aktuella landet.


  • Familjeåterförening: Om återvandringen innebär återförening med familjemedlemmar som befinner sig i det ursprungliga landet, kan juristbyrån hjälpa med de juridiska aspekterna av familjeåterföreningen.


  • Fastighets- och ekonomiska frågor: För personer som äger fastigheter eller har ekonomiska tillgångar i det ursprungliga landet kan byrån hjälpa med överföring av egendom och ekonomiska arrangemang.


  • Medborgarskap och identitet: Om en person har förlorat sitt medborgarskap i det tidigare hemlandet, kan juristbyrån hjälpa till att återfå det eller navigera genom eventuella identitetsfrågor.


  • Samarbeten och nätverk: Till några länder har vi etablerade samarbeten och nätverk med organisationer och myndigheter både i ursprungsländerna och i de länder där människor befinner sig för närvarande. Detta kan underlätta och förbättra processen för de som vill återvända.


  • Juridisk representation: Vid behov kan byrån också ge juridisk representation och stöd i tvister eller rättsliga ärenden som rör frivillig återvandring.


  • Informationskampanjer: Juristbyrå kan också bidra med informationskampanjer och utbildning om frivillig återvandring för att öka medvetenheten om möjligheterna och rättigheterna för potentiella återvandrare.


  • Rapporter, vi arbetar med olika utredningar kring frivillig återvandring och har skrivit en rapporter om frivillig återvandring. En av rapporterna återfinns här.


    Vill du veta mer om frivillig återvandring kan du läsa om det här.

    EXEMPEL PÅ ANDRA OMRÅDEN INOM MIGRATIONSRÄTT SOM VI ARBETAR MED


    • Start av företag i Sverige
    • Uppehållstillstånd för företagare eller student
    • Visumregler för dig som bor utanför EU
    • Förlänga visum
    • Uppehållsrätt 
    • Uppe­hålls­till­stånd & förlägningar enligt EU:s mass­flykts­di­rektiv